> > Webshop > Råkaffe (grönt, orostat) Kaffe, kafferostar, kvarnar / malning av kaffe, bryggning. > Råkaffe 6Kg (räcker till ca 600 koppar kaffe)

Råkaffe 6Kg (räcker till ca 600 koppar kaffe)

Vårt råkaffe är ett härligt färskt grönt, orostat kaffe som odlats på hög höjd och varsamt fått utveckla smak och karaktär för att därefter varsamt torkas på traditionellt vis så att smakerna får fortsätta utvecklas och utan att alla nyttiga enzymer, mineraler och fettsyror som är bra både för smaken och för kropp och själ!

 

Det är enkelt att rosta sitt eget kaffe

Det finns tre vanliga metoder för att rosta kaffe, alla är enkla och alla utom den sista metoden går utmärkt att göra i ett vanligt kök utan några förberedelser.

 

1. Rosta i ugn.

2. Rosta över öppen eld.

3. Rostning i maskin.

 

Rosta kaffe i ugn

Det vanligaste bland hemmarostare. Allt du behöver är en ugnsplåt, gärna ett bakplåtspapper, något att röra med som exempelvis en träslev, en ugn, råkaffe och någonting att hälla upp bönorna i när de är färdigrostade, förslagsvis en tätförslutande burk.

 

Steg 1. Fördela råkaffet jämnt på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt eller form.

Det ska vara ett tunt lager.

Du behöver kunna se när kaffet börjar få färg och det är bra om du har möjlighet att röra om lite ifall ugnen värmer ojämnt.

 

Steg 2. Rostning.

Du kan rosta i olika temperaturer, börja med omkring 200 grader och prova dig fram!

En lägre temperatur påverkar kaffets enzymer på ett annat sätt en högre temperatur och samma bönor får helt olika karaktär beroende på rostningsgrad och tid samt temperatur.

En lägre temperatur medför längre rostningstid.

Om du rostar på omkring 225 grader brukar någonstans omkring 10-20 minuter vara lagom.

 

De första gångerna du rostar är det troligt att du inte rostar tillräckligt mörkt. Kaffet kan såklart vara ljust men de flesta föredrar en väldigt mörk rostning. Karaktären är helt olika för samma kaffe med olika hård rostning och var inte rädd att rosta så länge att du tror att det börjar bli riktigt bränt, ryker det lite och till och med om du råkar dra igång en brandvarnare så kan man ofta ändå rosta flera minuter till innan bönorna faktiskt börjar bli brända.

Blir en böna kraftigt bränd, dvs när du maler den så blir det ett svart pulver som ej löser sig i vatten (kol) så är det bara att kassera men det kräver i regel både för hög temperatur och för lång tid.

Man brukar tala om "crach", dvs bönorna börjar ge ifrån sig ett "crack"-ljud när de börjar bli riktigt torra av rostningen. Många föredrar att avbryta rostningen någonstans här men det går utmärkt att rosta hårdare, jämför med popcorn som börjar "poppa" när de börjar bli klara - men alla popcorn är inte klara samtidigt, om några blir lite lätt brända kan det ändå bli en riktigt fin mörkrostning.

 

3. Låt det rostade kaffet svalna innan du häller upp det i ett tätslutande kärl.

Mal i vanlig kaffekvarn och njut.

 

 

Rosta kaffe över öppen eld

Roligare och lättare än man kan tro - perfekt team building-aktivitet dessutom.

Enklast är att utgå från en befintlig kolgrill, tex Weber eller liknande men det går såklart att rosta över alla värmekällor.

Kolgrill kan bli väldigt varmt (inte sällan över 300 grader vilket gör att det kan gå lite för fort), prova dig fram men börja med att försöka undvika värmen så långt det går genom att tex ha glöden i ena halvan av grillen och rosta på andra halvan, utnyttja strålningsvärmen och den varma röken osv.

 

När man rostar över öppen eld har man möjligheten att smaksätta med olika sorters ved, rökning och liknande precis som när man grillar eller röker fisk osv.

Att ha en jämn glöd innan man börjar underlättar då kaffebönor faktiskt är väldigt lättantändliga och innehåller ämnen som brinner bra - särskilt när de börjar bli torra av rostningen - rena bränslet och svårt att släcka när det väl börjat glöda eller brinna.

 

Använd en form med höga kanter för att förhindra lågor från att slå in över kaffet och antända kaffebönorna under rostningen.

Grillfolie fungerar men vik upp höga kanter och placera om möjligt inte direkt på gallret utan högre upp, så långt från glöden du kan. Om du har ett höj och sänkbart galler, börja högt upp.

Kaffe drar åt sig karaktär från grillning/rostning och använder du exempelvis körsbärsved, enris, alspån osv så tas smakerna upp fint av kaffet och ger dig att kraftfullt och robust kaffe som är roligt att jobba vidare med i olika sammanhang.

Smaksätter du kaffe med kardemumma, mynta, kanel, kryddpeppar osv så kan du naturligtvis ha med någon av dessa smaksättare även i rostningen och låta rökkaraktären bidra till en än mer mustig smakpalett.

 

En fin grillbädd och ca 10-20cm avstånd från elden brukar kunna ta omkring 10 minuter för en lätt rostning, särskilt om du har stängt lock och får ned elden lite och utnyttjar strålningsvärme och den varma röken. Tänk på att ju längre tid du rostar kaffet, desto större risk att det fattar eld.

Ha om möjligt ett fint, tunnt lager kaffe - i annat fall är det lätt att lagret underst, närmast elden blir kolsvart innan kaffet längst från elden är färdigrostat. Rör om ofta i början och håll koll på rostningsgraden, flytta runt i grillen, fördela

 

Rostning i maskin

Den som rostar mycket, tex kafé- eller hotellverksamhet och liknande, vinner på att köpa in en rostnings-maskin för kaffe. Det blir lite mer industri av det hela men det blir enkelt att hantera större volymer.

Kommersiella rostningsmaskiner finns i flera olika storlekar, allt från den lite mer medvetne hemmarostaren till storskaliga rosterier, vi har möjlighet att ta in flera olika modeller och berättar gärna mer för dig som är intresserad. För dig som vill komma igång och lära dig rosta själv är det dock totalt onödigt - det är enkelt att börja med en vanlig ugnsplåt och där har du även full kontroll, kan öppna och titta, dofta osv så det är helt klart enklast att börja med ugn eller öppen eld för att bekanta sig med olika rostningsgrader osv.

Rostningsmaskiner kostar från ca 5000kr och uppåt.

 

Mängder och volymer

När man talar råkaffe brukar man säga att ungefär 5-10 gram kaffe behövs per kopp (beroende på om vi talar en liten espresso eller mocca eller upp till stora koppar bryggkaffe). Om du räknar på 10 gram så räknar du lite högt och har marginal för missöden i rostning och om ni vill göra olika testningar av bryggmetoder osv.

Det är alltså som du ser faktiskt inte bara mycket roligare och godare att rosta sitt eget kaffe utan det går lätt att hitta en bra ekonomi i det; exempelvis:

En säck kaffe om 6KG (råkaffe) som efter rostning ger minst 600 koppar kostar alltså under 2.50kr per kopp.

Lägger du till mjölk, porslin, kaffemaskin, vatten, el och annat kringtillbehör för omkring 6-7tkr så har du således en marginal på omkring 10tkr om du säljer kaffet för 30-35kr per kopp i en kafeteria eller liknande!

 

 

Malning

För att mala kaffet behövs en kvarn. Vi har elektriska kvarnar för omkring 700kr och uppåt men det fungerar lika bra med manuella kvarnar för den som vill jobba lite mer för mödan. Malningsgraden påverkar också kaffet och det finns några saker som är viktiga att känna till:

Arabiskt / Turkiskt kaffe måste malas fint, fint. Det ska vara som den finaste sanden och tyvärr finns det i princip inga kaffekvarnar på marknaden i Sverige som klarar detta idag, inte heller kaffebutiker som Kähls osv klarar detta - vissa av dem tror dock att de klarar att "mala turkiskt" men det de menar är att de maler grovt för presso-bryggning och slänger i lite dålig kardemumma samtidigt - det är INTE fint nog för att koka kaffet i en kanaka eller liknande utan du kommer behöva hitta en specialkvarn som klarar turkiskt - när du gör det så är vi tacksamma om du meddelar oss för vi vill gärna erbjuda dessa själva! Så kallat grekiskt kaffe kan komma väldigt nära arabiskt kaffe i form av malningsgrad.

 

Espresso - en modern "svenskt" (eller "västerländsk", läs: ej turkisk) elektrisk kaffekvarn klarar att mala fint nog för espressobryggning när du ställer in kvarnen på det allra finaste (notera att detta alltså fortfarande inte är fint nog för arabiskt kaffe). Packa hårt. Bryggning i presskokare som placeras på värmekälla och pressar upp vatten genom kaffet upp till en behållare på toppen fungerar på samma sätt och kräver samma malningsgrad. Tänk på att allt måste sluta tätt, packningar måste vara rengjorda och inget kaffe får ligga i fogen/kanten för då börjar det läcka. Varmt kaffe / brunt hett vatten under tryck är tidskrävande att städa.

 

Malning av råkaffe är hårt, kan skada din kaffekvarn om du inte är försiktig och det låter ofta hemskt högt men är en förutsättning för kallbryggning av grönt råkaffe.

 

Bryggning

Hemmalet kaffe går att brygga på alla möjliga sätt som: presso, tryckkokare, perkulator, drop kaffe med filter (V60 mfl), kokning och såklart espresso.

Kallbryggning av grönt kaffe älskas av många och påstås ha massvis av hälsofördelar. Kallbrygg över natten så att vattnet verkligen får tid att suga upp alla ämnen ordentligt.

Genom att inte hetta upp vattnet bevarar du många av de flyktiga ämnena i kaffet!

 

Vi har ett antal tillbehör för bryggning av kaffe, inte minst världens bästa manuella espressomaskin!

 

 

Här finns även en artikel med lite tips kring kafferostning för dig som vill prova och lära dig mer om att rosta sitt eget kaffe.

 

 

10st olika kaffesorter för rostning!

Vi kan nu stoltsera med att kunna erbjuda hela 10st olika sorters kaffe i 6Kg-förpackning inom kategorien råkaffe;

Mexico

Ett ekologiskt råkaffe som påminner om fudge, mjukt och fylligt. Ett enastående kaffe som måste provas!

Kemya

Ett riktigt toppkaffe från Kenya som har en mer klassisk smakprofil, komplex med tydlig smak av svarta vinbär. Rosta gärna riktigt mörkt tycker vi!

Indien

Ja! Vi har faktiskt kommit över ett robusta från Indien! Väldigt intressant och kraftigt kaffe med toner av trä och kakao, perfekt för espresso!

Honduras

Småskaligt jordbruk från små gårdar i bergskedjan Motecillos. Fylligt kaffe med toner av mjölkchoklad. Måste provas! Precis som med vinodling är höjd, jordmån och klimat något som verkligen gör under för kaffe!

Guatemala

Småskaligt jordbruk! (vi försöker om möjligt gynna mindre producenter med hög kvalitet och detta är sannerligen inget undantag!). Fruktigt kaffe med sötma och en mjuk eftersmak. Prova gärna olika rostningar och bryggningar. Vi tycker V60 är super för detta kaffe! Kanske inte förstahandsvalet för espressoälskaren men klart värt att prova även som espresso!

Etiopien

Etiopien har många väldigt fina kvalitetskaffesorter och detta är inget undantag! äkta kvalitetskaffe med elegant och komplexa smaker med inslag av bla citrus. Endast ett fåtal kvar i lager, skynda dig att beställa!

Costa Rica

Ekologiskt kaffe från Tarrazu i Costa Rica. Ett mycket fint kaffe med elegant sötma och toner av choklad i eftersmaken, endast ett fåtal kvar i lager!

 

Colombia

Ett av våra favoritkaffesorter! Milt och mjukt kaffe från sydvästra Colombia. Mycket hög kvalitet och passar fint med olika typer av rostningar och bryggmetoder. Ska du bara köpa två sorters kaffe är detta definitivt en kandidat!

Brasilien

Vi har flera kaffesorter från Brasilien;

Dels ett soltorkat kaffe med mycket sötma och fruktig karaktär. Väldigt spännande med just hur soltorkningen verkligen påverkar smakupplevelsen så mycket som den gör. Fungerar som espresso men kommer kanske mer till sin rätt med andra bryggmetoder som presso eller dropp-bryggning. Endast ett fåtal kvar i lager.

Det andra kaffet från Brasilien som vi har just nu är ett klassiskt kaffe med fyllig karaktär och smak av choklad och nötter. Fungerar utmärkt även som espresso och en av våra favoriter.

Råkaffe finns i 12kg, 6kg och 0.5kg förpackningar. Denna produkt avser 6kg, kontakta oss om du vill beställa andra volymer.

Vikt: 6kg

Pris/Styck: 1500krkr (exkl moms)

Annonsplatser: