> > Webshop > Rackserver > OfficeServer™ RS-Maxi-R14

OfficeServer™ RS-Maxi-R14

Maxi-R14 är framtagen framför allt med tanke på virtualisering.

Vi bygger på lång och djupt gående erfarenheter som pionjärer inom virtualisering och vet att i/o ochRAM är A & O när vi pratar om modern virtualisering.

 

Ända sedan vi släppte tredje generationens virtualiseringsplattform för några år sedan har vi jobbat i första hand med SSD-teknik, något som har många fördelar för er som serverägare:

 

1. Vi sticker inte under stol med att det är en, visserligen marginellt, högre inköpskostnad för SSD-teknik jämfört med den tidigare SATA-tekniken men drifttiden är svårslagen. Detta innebär sparade kronor för er, minskat behov av underhåll. Den största fördelen är dock inte att ni slipper rörliga delar och den längre livsslängden utan såväl energiförbrukning som värmeutveckling är enormt mycket bättre.

Vi talar faktiskt rejält märkbara besparingar i energiförbrukning både direkt och indirekt (inte minst i och med minskat behov av kylning!).

Hela maskinen och serverhallen kommer att "må bättre" med SSD-teknik och den marginellt högre inköpskostnaden sparar ni in redan under tiden ni testkör maskinen innan den sätts i skarp drift!

2. I och med att de diskar vi jobbar med i huvudsak har en MTBF på ca 1 000 000 timmar (som tillverkaren "garanterar"). Ja du läste rätt, en miljon timmars drifttid i genomsnitt innan ett fel inträffar. Detta översatt i år blir: 114.15. Det är således sannolikt, om vi får lita på hårddisktillverkaren, att hårddisken inte är det som kommer att gå sönder först i er nya server. Faktum är att många väljer bort RAID just av denna anledning. Återkommer vi till prisdiskussionen ovan i punkt 1, att SSD-tekniken är marginellt dyrare än SATA-tekniken så skulle man nu alltså kunna argumentera så här: du sparar in på ett RAID-kort (värde någonstans mellan 3000-10 000kr beroende på vilken typ av RAID-kort vi talar om) och du sparar in ytterligare genom att du inte behöver köpa 2 , 4 eller 8st hårddiskar som "gör samma sak". Prislappen som verkade högre initialt kan alltså mycket väl dessutom bli lägre.

Och du sparar i energiförbrukning.

3. SSD-tekniken är oerhört mycket snabbare än den äldre SATA-tekniken. Vi talar blixtsnabb filöverföring lokalt i servern. Vi talar blixtsnabb överföring externt via tex e-sata eller lagring på externa diskkabinett med SSD-diskar. Vi talar dessutom om det faktum att en gammaldags hårddisk med läsarm var tvungen att fysiskt flytta runt på diskarna för att läsa och skriva. Även med RAID-5 och mellanlagring av data kommer SSD-tekniken att vara snabbare. Dessutom snabbare på att läsa flera olika filer simultant i realtid.

 

Nu när vi talat om hårddisk för intern lagring, och mycket lagring ingår redan från början, mycket mer kan köpas till, så går vi vidare på att kika på minne. Något som man alltid behöver oerhörda mängder av när vi talar virtualisering är RAM-minne. Arbetsminnet bör dessutom alldrig överbokas, även om det är möjlgit att göra så med våra virtualiseringsplattformar, eftersom många processer kan få lite frispel om man överbokar. Linux är ofta tolerant men med hela 64GB minne per server så har du allt minne du kommer behöva i varje kluster. Beräknar du använda ca 256MB per server, en siffra som inte bara är tagen ur luften utan faktiskt är vad många små VPS:er klarar sig alldeles utmärk med tack vare smart minneshantering, så får du in många maskiner i klustret.

 

Rekommenderad konfiguration för företagets första virtualiseringskluster:

3st RS-Maxi-R14 med identisk konfiguration.

1st Extern switch (gigabit ethernet, minst 8-portar).

1st Intern Switch (gigabit ethernet, minst 8-portar).

1st Nidavellir Brandvägg (eller upp till tre enheter om även brandväggen ska konfigureras för HA med fail over).

1st Lagringsserver, tex RS Storage-10 med extra RAID-5 och 4st 4TB diskar.

Minst 1st APC-Smart-UPS 1500VA eller bättre för längre batteritid.

Minst 1st APC Smart-UPS 1500VA

 

De tre RS-Maxi-R14-servrarna konfigureras på exakt samma vis, alla tre enheterna ska sedan ha samma gäster, dvs en virtuell server som vi kallar för "A" kan köras på vilken av de tre noderna som helst.

De tre Noderna, vi kan kalla dem för: "A", "B", och "C" ska konfigureras med varsin intern IP-adress. Utåt kommer de "se ut" som en och sammaserver och Nidavellir-brandväggen kommer kunna lastbalansera för olika resurser som körs som virtuella maskiner.

Utan att "titta efter" kommer man inte veta på vilken av de tre noderna en virtuell gäst körs och det spelar heller ingen roll.

Tack vare att alla riktiga maskiner (noderna) och gäster (VPS:er) kan övervakas via en tjänst som SirV kan vi få larm när/om ett problem inträffar, tex om en av de tre noderna skulle krasha, tex till följd av strömbortfall.

 

Nu konfigureras en av UPS:erna för brandväggar, switchar, eventuella övervakningskameror, den gemensamma lagringen och en av de tre noderna.

Den andra UPS:en ska konfigureras för den av de tre noderna som du vill göra till "master", dvs den "viktigaste" noden som är tänkt att falera sist av de tre om tex ett strömavbrott skulle inträffa.

 

Genom att koppla den andra av de tre noderna till UPS:en och göra den första noden till "master" så kommer du få funktionen att när/om ett strömbortfall inträffar så krashar den andra noden och den tredje noden medan den första är kvar i drift längst.

Ett tips här är att inte bara underbelasta alla UPS:er utan fläska gärna på med så kraftfull UPS ni har råd med, det går även att beställa till redundanta nätdelar till en eller flera av servrarna så kan man ha en ytterligare nivå av säkerhet.

 

Det som händer nu är att du i normal drift kan fördela belastningen, alla tre noderna jobbar tillsammans och känner till allt som de behöver veta om de olika virtuella gästerna som körs ovanpå klustret. I normal drift kan du fördela VPS:erna över de tre noderna så att alla belastas jämnt. Vid problem med en av noderna kommer de övriga två automatiskt försöka flytta över VPS:erna som kördes på den nod som drabbades av problem, skulle den automatiska överflyttningen fallera kan du manuellt flytta dem. Ingen större fara skedd med andra ord. Något högre belastning på de två återstående systemen och du har gott omtid att reparera den trasiga noden eller få den utbytt.

Skulle nu ytterligare en av de tre noderna fallera så flyttas även de gäster som kördes på den andra noden över till den sista, tredje noden. Nu är det viktigt att du inte överbokat minnet i någon av servrarna, här rekommenderar vi att du maximalt använder 64GB totalt sett, dvs i "normal drift" bör du belasta runt ca 20GB per nod och aldrig mer än 60-64GB totalt i hela klustret. Du kommer visserligen ha swap-minne tillgängligt och SWAP på SSD är inte något allvarligt problem i mindre mängd även på relativt lång sikt.

 

Servern kommer i standardutförandet med en mindre SSD-disk tänkt att använda för systemet och en lite större SSD-disk tänkt att använda för virtuella gäster.

Används tre olika noder i ett kluster kan man dessutom dela lagring mellan de olika enheterna.

Kopplas extern lagring till kan man enkelt utöka det lokala utrymmet via nätverkslagringen utan märkbara prestandaförluster i normal drift.

 

Den relativt strömslukande processorn har fyra kärnor och är egentligen det enda i servern som inte är optimalt ur energisynpunkt, fördelen är dock att de fyra kärnorna är mycket kraftfulla och kommer räcka mycket, mycket långt, här behöver man inte oroa sig för överbokning - tvärt om vi har sett otaliga virtualiseringskluster som även med betydligt klenare CPU:er allokerar mellan 1st och 3st kärnor till långt över hundra virtuella gäster, tänk på att inte allokera 4st eller fler kärnor till någon gäst. Behövs fler än 3st kärnor rekommenderar vi inte denna virtualiseringsplattform utan den något dyrare "OfficeServer VPS-cluster node_R13" som har en åttakärnig CPU.

Tricket att i normal drift fördela gästerna över alla tre noderna och att aldrig allokera samtliga CPU-kärning till en och samma gäst innebär dock att ni får en bra driftmiljö även om många av era VPS:er jobbar på riktigt hårt.

I och med en smart funktion som låter er prioritera olika gäster kan ni dessutom tala om för klustret vilka av era VPS:er som ska få mest CPU-tid om belastningen börjar bli högre. Man prioriterar ned mindre viktiga VPS:er som tex mailservrar och liknande som sällan behöver lika omedelbar respons som tex webservrar och vips flyter alt på perfekt igen.

Med något av våra IT-supportavtal får ni hjälp med den här och andra typer av smarta tips och tricks för snabb rådgivning och åtgärder för att få er virtualiseringsplattform att fungera optimalt. Stå inte utan backoffice support utan lägg till supportavtalet redan från början och ta hjälp av våra experter redan innan ni "bygger in" problem i driftmiljön, att förebygga ett problem innan det hunnit inträffa är alltid enklst och mest kostnadseffektivt!

OfficeServer™ RS-Maxi-R14

Tillverkare: ServerButiken by compartment™

Modell: OfficeServer™ RS-Maxi-R12

Processor: Intel Core i7 3820 (4-kärnig, 125w)

Hårddisk: 1x100GB + 1X480GB

Arbetsminne: 64GB

Nätverksportar: 1st

Ska ni bygga ert första virtualiseringskluster? Rack-servern Maxi-R14 är perfekt för företaget som ska ta steget ut i molnet. Kostnadseffektiv serverplattform som lämpar sig väl för små, energisnåla virtualseringskluster med litet kylbehov. Vi rekommenderar att man beställer tre identiskt konfigurerade RS-Maxi-R14 -servrar och att dessa konfigureras för High Availability med fail over, något vi kan förinstallera åt er före leverans så allt ni behöver göra är att packa upp och plugga in servrarna. Fördelen med att ha tre maskiner (eler fler) i ett och samma virtualiseringskluster med automatisk fail over går inte att underskatta - eftersom sannolikheten är minimal att två eller fler maskiner ska falera samtidigt så får ni en praktiskt taget 100% driftsäker serverplattform!

Pris/Styck: 16000kr (exkl moms)

Annonsplatser: