Du är här: > > Nyheter > Vilken CPU ska man välja?

Vilken CPU ska man välja?

Vilken processor (CPU) man väljer för sin/sina servers kan bero på flera olika frågeställningar, här reder vi ut lite begrepp och försöker svara på frågan: vilken server ska du välja till er nästa server?

 

I skrivande stund är det ett par olika processorer som kan vara aktuella för den som ska köpa server:

 

  • Intel Celeron
  • Intel Core i3
  • Intel Core i5
  • Intel Core i7
  • Intel Xeon (flera olika modeller)
  • Intel Atom
  • AMD

 

Många som sneglat på lite billigare servrar och datorer har ofta tittat på en server med en Intel Celeron processor - vi brukar generellt avråda från dessa processorer - i ALLA olika sammanhang (även som stationär dator eller bärbar dator) - de är helt enkelt "klena" och skapar mer värme och irritation än vad de sparar (några hundralappar som det helt klart inte är värt att "spara"). Samma sak gäller egentligen AMD, vi vet att detta är ett känsligt ämne - lite som Mac vs PC - men vi brukar generellt avråda från AMD's samtliga processorer. Egentligen av ungefär samma anledning som vi avråder från Celeron - de alstrar mycket värme och i vissa sammanhang kan det möjligen finnas fördelar men i det stora hela så är det bättre för de flesta att välja en äkta Intel CPU - det orsakar minst problem och fungerar bäst helt enkelt.

 

Vilken av alla Intels CPU:er ska man då välja?

 

Intel Atom är endast för den som vill ha ett strömsnålt, kanske även ett tyst, fläktlöst system. En Atom CPU är inte lika kraftig som tex en Intel Core i3 men gör ett superbt jobb som tex den lilla filserver, brandväggen eller mediaservern. Använd bara inte servern för att rendera tunga filmer eller för hårt belastade databas-servrar osv. Atom har vi flera servermodeller som använder och vi kan varmt rekommendera dessa i de sitationer de passar - det blir ett mycket prisvärt system och du kan utan problem knöla in 42st 1U servrar i ett rack utan att det blir nämnvärt varmt.

 

Det var CPU:n för de strömsnåla server-systemen. Om du vill ha en lite mer kraftfull server men som fortfarande är "grön" (miljövänlig) så kan Intel Core i3 passa. Den är förhållandevis strömsnål, alstrar lite värme och gör sig bra i ett knökfullt rackskåp den också. Gärna i utföranden om dubbla processorer. 

 

I3:an på runt 3Ghz presterar enligt våra mätningar nästan lika bra som en Xeon processor av 5000-serien på 1.6Ghz - inte riktigt, men det är inte så långt ifrån och det är en betydligt billigare och strömsnålare Processor.

 

Vill du ta ytterligare ett kliv upp så är det en lite klenare Xeon - men egentligen är det ganska dumt att välja en dyr och klen Xeon - varför inte gå på en Intel Core i5 istället - lägre pris, ungefär samma prestanda och ungefär samma värmeutvekling - kanske något lägre till och med!

 

I5:an är en riktig arbetshäst och en i5:a på exempelvis 3.2 Ghz med fyra virtuella kärnor kan du få ut mycket datakraft från men fortfarande ligga under 100w i strömförbrukning (för enbart processorn dvs). Du kan köra dubbla i5:or i flera system. Men om du lastar systemen mycket hårt och har dem tillsammans i ett trångt utrymme, tex många 1U servrar i ett och samma rack så börjar det bli viktigt med bra kyla, mycket omgivande luft och god luftväxling - det blir varmt, särskilt vid hög belastning. Välj då hellre ett 4U system som är mycket luftigt om du har platsen att avvara i serverrummet!

 

Steget upp från i5:an är egentligen också en Xeon. Vi har Xeon E-serien, tex E31220 på 3.1Ghz med i3, i5 och i7:or och måste säga att i många fall är faktiskt en i5:a mer kraftfull än en Xeon i denna prisklass. Du behöver ta steget upp (i prisklass) för att få en bättre Xeon men, återigen, det blir i många fall mer prisvärt att i så fall välja en i7:a.

 

Intel Core i7 finns i flera olika generationer även den. Den senaste och näst senaste är mycket prisvärda processorer som står sig väl idag. De tål helt klart att jämföras med Xeon. Visserligen förbukar de mer ström och utvecklar mer värme än tex en i5:a men de kostar inte mycket mer och har du kyla, utrymme (återigen: kan du välja ett större chassie en 1U - gör det!) så kan de passa er bättre. En Xeon är egentligen "bara" bättre när det verkligen handlar om tunga beräkningar - något som tex en webserver inte nödvändigtvis behöver göra så ofta.

Kanske du ska välja en eller två servrar med en eller två i7:or istället för ett större system med Xeon processorer?

 

Ska ni lastbalansera? Välj en server med Xeon om ni vill ha den prestanda-knuffen att ta till, men låt de andra servrarna i klustret använda i7 och i5-processorer?

 

En riktigt kraftfull Xeonprocessor kan kosta nästan lika mycket som hela servern i övrigt, visst - det är bra räknestickor men behöver ni två processorer för över 12000kr vardera exklusive moms? Kanske går det lika bra med i7:or och lastbalansering?

 

Det finns situationer när man "måste" välja en Xeon, mycket hårt belastade servrar med tunga beräkningar. Här är det i regel också viktigt att välja mycket, och snabbt RAM-minne, ett riktigt bra RAID-kort och SSD-diskar eller mycket snabba SAS-diskar i RAID5 för att inte systemet ska ha några flaskhalsar som slöar ned skyfflandet av data. Ligger tex en ström på ca 600Mbps till en diskarray så måste andra delar av systemet kunna jobba på utan att behöva vänta. Här är det i regel bra med ett system med två Xeon-processorer och man kanske ska börja med åtminstone 4GB per kärna, vilket innebär kanske någonstans 32GB - 64GB.

 

Att välja ett RAM-minne med hög frekvens är också viktigt, tex 2800Mhz-minnen som finns till många serversystem idag jobbar på oerhört mycket bättre än de äldre 1600Mhz-minnena som var det hetaste som fanns för inte så länge sedan. Det går fort frammåt. SSD-diskar i RAID är en annan rekommendation, spegla i RAID1, RAID 0+1, RAID 5 eller RAID 50 för prestanda och datasäkerhet. Aldrig RAID0 /JBOD, även om det är snabbt så ökar ni risken för dataförlust snarare än att minska den.

 

Summa summarum: dyra SSD-diskar i RAID med dyra RAID-kort, mycket och dyrt minne och framför allt de lite dyrare Xeon-processorerna innebär att er server blir ganska kostsam. Kan ni välja två servrar med i7 och köra DRBD eller liknande så kan ni sannolikt både få en lägre kostnad och äkta failover med full redundans på hårdvarunivå på "köpet"!

 

 

Annonsplatser:
co-location