Du är här: > > Nyheter > Många frågor om diskspegling, vi reder ut begreppen

Många frågor om diskspegling, vi reder ut begreppen

Vi får många frågor om RAID och diskspegling och det är såklart bra, mycket bättre än att våra kunder missar att beställa till RAID i sin server och stöter på krångliga och kostsamma problem i ett senare skede.

Nedan reder vi ut lite varför det är så viktigt med RAID och vilken typ av RAID du ska välja för ditt system.

 

RAID eller diskspegling, alltså principen att man använder flera olika hårddiskar för att "jobba tillsammans" eller att tex låta två hårddiskar göra "samma jobb" som en hårddisk och därmed undvika att tappa allt data på en ensam hårddisk om den skulle gå sönder är en finurlig gammal metod som används i de flesta servrar för att serverteknikern inte ska behöva stå där och bli utskälld när en server måste tas ned under en mycket lång tid för manuell felåtgärd och att man i bästa fall kanske, kanske kan återställa lite av det försvunna datat.

 

Disk-krasher är dyrt, tar tid och innebär nedtid. Det är ingenting som man vill vara med om men som förr eller senare alltid händer. Ingen hårddisk har oändlig livslängd. Det är enkelt att förebygga problem genom att använda diskspegling.

 

RAID 1 & RAID 5

De absolut vanligaste RAID-nivåerna är RAID 1 och RAID 5, båda dessa ger i de allra flesta fallen både bättre prestanda som en extra bonus.

RAID 1 innebär att man tar två olika hårddiskar, låter dem göra exakt samma sak, dvs en fil kommer att finnas sparad på båda diskarna och om en disk går sönder så gör det absolut inte någonting. Er servertekniker byter bara ut den trasiga disken och om ni har en server som klarar automagisk återläsning av data så gör den i regel detta av sig själv eller så kanske ni manuellt måste återläsa datat. I vissa RAID-kort görs detta när servern ej är i drift, dvs det innebär i så fall ett driftavbrott.

Ibland kan det vara fördelaktigt att använda mjukvaru-raid, dvs att man inte använder ett raid-kort. Detta tar dock i regel prestanda från systemet och kan innebära krångligare felsökning i ett senare skede.

 

Annonsplatser:
co-location