Du är här: > > Nyheter > GeForce 660Ti - prisvärt dual display grafikkort för Linux image

GeForce 660Ti - prisvärt dual display grafikkort för Linux

Nvidia GeForce 660Ti är ännu en pärla som vi vill lyfta fram lite extra och tipsa om.

Grafikkortet som är lite drygt ett år gammalt på marknaden i skrivande stund är packat med prestanda och funktioner. Det är faktiskt ett av de mest prisvärda grafikkorten just nu och vi köper gärna in åt er och sätter in i tex arbetsstationer som behöver klara lite mer krävande uppgifter. Kortet fungerar även utmärkt för spel, något som är bland de mest krävande man kan utsätta ett grafikkort för.

 

Några korta fakta om GeForce 660Ti:

  • Stöd för dubbla skärmar, dubbla DVI (även 1xHDMI för övrigt)
  • Fullt kompatiblem med bla Linux*
  • Kraftfullt kort, hela 2GB RAM!
  • PCIe 3.0 x16
  • 1080p
  • klarar upp till 1920x1080

* Mer om detta nedan.

 

Kort sagt, behöver du ett kort för dubbla skärmar, med felfri, fint flytande grafik så är detta kort absolut något för dig. Jämför du dessutom med de senare Nvidia-korten (som kostar avsevärt mycket mer) så är det enkelt att bestämma sig. Det enda som egentligen talar för att idag köpa ett dyrare kort är om du just ska spela datorspel som ställer oerhört höga krav på datorn, och då snackar vi de allra senaste detaljerna (660-kortet klarar exempelvis BF4 beta, BF3, Portal mfl "krävande" spel utan något som helst problem). Möjligen om du renderar mycket film eller liknande mycket grafiktunga uppdrag så kan det vara värt att jämföra lite närmare.

 

Nvidia GeForce 660Ti och Linux

Nvidia är hos många ett förstahandsval eftersom de har gott stöd i många olika plattformar (Android, Linux, Unix, Windows osv). GeForce 660Ti är absolut inte något undantag, faktum är att när vi testkörde med såväl CentOS, Ubuntu, Debian och Mint (baserad på endera Debian eller Ubuntu) så blev vi positivt överraskade, något som faktiskt är ganska svårt att lyckas med ;-)

De drivrutiner som ingår som standard i tex Ubuntu 12 eller Linux Mint 15 (troligen allt Debian-baserat?) är INTE open source och fungerar helt felfritt. Man erbjuds dock att men EN enkel knapptryckning byta till någon av de många, stabila och 100% felfritt fungerande drivrutiner som inte är open source - något som verkligen rekommenderas!

Nvidia har åter igen gjort ett mycket snyggt jobb, allt flyter på bra, inga problem med kompatibilitet eller liknande och såväl gdm, kdm, mdm med Cinnamon, Mate, KDE, XFCE4, Gnome och Blackbox/fluxbox fungerar helt felfritt och du får enkelt tillgång till alla inställningar du behöver. Prova gärna Nvidias egen kontrollpanel som är enkel att hantera och ger dig alla installationsmöjligheter i grafiskt läge. Ska du köra i textbaserat läge så fungerar allt såklart också, men stödet för dubbla skärmar, full HD och en upplösning på 1920x1080 kan man fråga sig vad su ska med i textbaserat läge :-)

Kort sagt: använder du en arbetstation med Linux och två skärmar så är detta ett mycket intressant kort! Mycket för pengarna och så problemfritt det kan bli.

Vill du inte använda properitära drivrutiner så fungerar de som finns i moderna Linux bra (Xorg-versionen var det vi testade) om du inte vill använda CD:n som medföljer dvs.

 

Det du ska tänka på:

  • Rätt DVI-kabel och långa kablar (så korta som möjligt är såklart bra men en 3-5m kabel av lite högre kvalitet ger dig möjlighet att dra kablage från skärmar till dator på ett snyggt sätt utan märkbar signalförlust. Vi rekommenderar guldplätterade kontakter).
  • Börja med att uppdatera ditt system, starta om. Kör du Cinnamon/KDE4/Gnome2/XFCE4 i ett något sånär modernt operativsystem så bör allt fungera direkt, men starta om vid ändringar för kärnan, moduler som ska laddas in och om du byter display manager så att du inte råkar missa tex ett konfigurationsfel.
  • Stöter du på problem (tex om du installerar massor av olika Windows Managers efter varandra så att inställningarna hamnar i konflikt med varandra) och kommer inte in i ett grafiskt läge? Du vet väl att CTRL+ALT+F1 (eller ALT+F1) på de flesta UNIX/LINUX- operativsystem ger dig tillgång till en textbaserad konsol så du kan justera konfigurationsfiler eller starta om vid behov. En bra extra möjlighet i nödsituationer som är bra att känna till!
  • Strömförsörjning för den här typen av grafikkort är lite mer än i en vanlig "enkel" arbetsstation, ditt nätaggregat behöver 2st 6-poliga kontakter för detta grafikkort. Vi hjälper dig gärna att hitta en paket som passar bra ihop, är energieffektivt och kostnadseffektivt för er!

Annonsplatser:
co-location