Du är här: > > Nyheter > Nvidia GeForce GTX 780Ti - smaskigt nytt grafikkort för Linux image

Nvidia GeForce GTX 780Ti - smaskigt nytt grafikkort för Linux

Vi har tidigare (bland annat här, ett kort som för övrigt är riktigt bra än idag!) recenserat grafikkort för dig som är osäker på om ett särskilt kort är väl lämpat för tex Linux, Unix eller andra operativsystem.

Nu börjar vi ta in NVIDIA GeForce GTX 780 Ti och vill gärna tipsa om detta fantastiska kort som nästan är som gjort för Linux!

 

Är det länge sedan du installerade Linux och tyckte du att det var krångligt att få grafiken att fungera bra? Kanske hade du otur eller så använde du ett kort och drivrutiner som faktiskt var dåliga. Just drivrutinerna ja, det är det som fick många tidigare att tro att Linux är krångligt.

Idag är det så gott som aldrig problem vid installation och drivrutiner brukar fungera utmärkt!

Ett säkert kort är i regel att välja Nvidia. Det är lite som valet mellan AMD och Intel CPU:er för många. Vill man vara säker på att man får den lite bättre funktionen till lägre sidoeffekter (värmeutveckling, batteritid/strömförbrukning osv) så kan man generellt sett säga att Nvidia, precis som Intel är ett bättre val.

Det är däremot inte alltid så enkelt, men det tar vi en annan gång, nu utgår vi från våra grova förenklingar för resonnemangets skull:

Ska du välja ett kraftfullt grafikkort för ditt Linux-system, kanske en workstation för ljud/video/grafik/repro eller liknande så är Nvidia GTX 780 TI ett mycket bra och prisvärt kort. Det finns såklart ännu kraftfullare (och dyrare) kort och behöver du ett kort som är certifierat för tex Auto Cad eller liknande så kanske du måste gå upp ett snäpp men för de allra flesta "vanliga avancerade användare" så brukar det aldrig eller extremt sällan vara nödvändigt.

Vad är då så himla bra med Nvidias nya kort?

Om vi kikar i första hand med Linux i åtanke och har i bakhuvudet att det även fungerar utmärkt med Windows från Microsoft så har vi först lite snabba fakta:

 - PCI Express 3.0, dvs blixtsnabb kommunikation med övrig hårdvara.

 - Hela 3GB blixtsnabbt ram-minne på kortet!

 - Anslutningar för i princip allt du någonsin vill koppla in i kortet: DVI-I (dubbel länk), DVI-D, HDMI, DisplayPort.
Det är nästan kriminellt att köra VGA-anslutning men måste du av någon anledning göra det så kan du såklart konvertera till VGA med en adapter om du verkligen måste.

 - Du har stöd för OpenGL 4.4 (och DirectX 11.2).

Kortet är i första hand framtaget med avancerade dataspel i åtanke men skryter med funktioner som fungerar i andra miljöer som också ställer höga krav (ljud-/video- och bild-redigering inte minst), eller vad sägs om:

 

 - Du kan ansluta hela 4st skärmar samtidigt till kortet.
Nu kan er service desk gå över helt och hållet till Linux, eller varför inte aktiemäklaren...

 - Du kan köra ända upp till 4096 x 2160 pixlars upplösning.

 - Självklart kan du köra SLI om du skulle vilja det.

 

Många som vill ha en robust, säker och mångsidig Linux-desktop -dator väljer Linux Mint, ett operativsystem som har funnits med länge i leken och fokuserat på användarvänlilghet. Perfekt för Workstations. De har gått över till Ubuntu som "bas" för sitt operativsystem sedan en tid och har mycket bra drivrutiner. Både open source och andra. Deras Nvidia-drivisar har vi hållit ögonen på en längre tid och de är mycket, mycket, mycket bra. Så även för detta kort.

...och såklart: Skulle man inte gilla Linux Mint utan vill använda någon av alla de andra triljoner distar som utgår från Ubuntu eller Debian eller är delar kodbas eller är kompatibla med dessa på något annat sätt så går det såklart också utmärkt. Faktum är att med detta riktigt kraftfulla kort och all den mjukvaruutveckling som skett sista tiden, faktiskt även inom datorspelandet (steam för Linux inte minst) och med emulatorer (och progarm som Wine) så kan du troligtvis göra allt du någonsin ville och velat göra tidigare på din Linuxdator i framtiden men du kan också virtualisera eller emulera så mycket annat och så pass effektivt att du aldrig kommer vilja göra något annat för den delen!

 

Installation

Som med mycket annat här i världen så är det ofta enklare och bättre att installera ett separat repository och installera tredjepartsprogramvaror som är snabbare än att använda de open source drivers som medföljer Linux. Nvidia själva har även de (slutna) drivrutiner som går att använda om man skulle vilja.

Vill man slippa göra dessa (relativt enkla) handgrepp själv så erbjuder vi såklart möjligheten att köpa systemet färdigkonfigurerat från oss eller att man köper ett supportavtal och vi kommer in och gör jobbet i efterhand.

Ubuntu har sedan ca Juli 2013 haft flera förslag på hur man enklast gör detta. Likaså Linux Mint (fast sedan November 2013 ungefär) så det är inte något jättekomplicerat för den som är något sånär van med datorer, har lite tålamod och kan googla. Har man linuxvana är det ännu enklare såklart.

Vi rekommenderar dock att du inte använder de plug and play drivrutiner som du får med när du installerat och uppdaterat ditt system, åtminstone inte i skrivande stund, du kan få ut så mycket mer av kortet genom att använda en skräddarsydd drivrutin.

 

 

Viktigt att tänka på för dig som ska bygga en egen workstation

Tänk på att Du måste ha MINST 600w nätdel för att orka driva kortet. Använder du mycket annan hårdvara som även den drar ström (cpu:er, mekaniska hårddiskar, skärmar som får strömmatning från datorn osv) så bör du ta i ännu mer!

Tänk på att du även (per kort) behöver 2x8 stifts PCI-express-strömkontakter. Du kan alltså inte välja vilket nätagg som helst.

Kortet tar även upp mycket plats så du behöver ett rymligt chassie och ett moderkort där du får plats att ansluta kortet.

Använder du SLI behöver du såklart ännu mer plats.

Vi har så kallade RAISER-kort som kan användas för att vidarekoppla en kontakt (som en förlängningssladd) men det bästa är såklart att ha ett stort moderkort och en stor låda där allt ryms. Inte minst för luftgenomströmningen!

Bredd 4.3 cm Djup 29.2 cm Höjd 12.9 cm

 

Fakta

Allmänt

Typ av enhet Grafikkort

Busstyp PCI Express 3.0 x16

Grafikmotor NVIDIA GeForce GTX 780 Ti

Kärnklocka 1020 MHz

Snabbklocka 1085 MHz

Processteknik 28 nm

Max upplösning 4096 x 2160

Maximal upplösning HDMI: 4096 x 2160 / VGA: 2048 x 1536

Max antal bildskärmar som stöds 4

Gränssnitt DVI-I (dubbel länk) DVI-D HDMI DisplayPort

API-stöd DirectX 11.2, OpenGL 4.4

Egenskaper Nvidia PhysX-Ready, Nvidia 3D Vision-teknik, GIGABYTE WindForce 3x, Nvidia SLI-förberedd, GPU Boost-teknik, NVIDIA Adaptive Vertical Sync, OC Guru II, 8+2 Phase VRM Design

 

Minne

Storlek 3 GB

Teknik GDDR5 SDRAM

Effektiv klockhastighet 7 GHz

Bussbredd 384-bit

 

Systemkrav

Erforderligt nätaggregat 600 W

Extra krav 2 x 8 stifts PCI Express-strömkontakt

 

 

Vi tar i regel in flera olika tillverkares grafikkort, för rådgivning, kostnadsfri offert och bästa dagspris ringer du alltid: 08-91 55 44

image image
Annonsplatser:
co-location