Du är här: > > Nyheter > En helt ny generation virtuella servrar

En helt ny generation virtuella servrar

För första gången sedan 2002 kommer nu en riktig revolution i serverbranschen.

compartment AB, som driver ServerButiken och var först i sverige med att erbjuda "moln-tekniken" virtuella servrar i början på 2000-talet har nu tagit fram nästa generations servrar - "ett jättekliv frammåt för oss men även för hela mänskligheten" säger compartment ABs VD Erik Colliander i en livesändning som gjordes via företagets webplats på förmiddagen 2013-04-01.

 

I korthet går den nya tekniken ut på att istället för att man virtualiserar servrar eller så kallade virtuella maskiner "ovanpå" en underliggande fysisk hårdvara så har man nu lyckats ta tekniken ett steg längre och använder enbart en helt virtuell och minimal linuxkärna.

Tack vare tekniken behövs inga fysiska servrar längre utan att allt är virtuellt!

"Besparingarna i strömkostnader blir oändliga" säger Erik när han visar en en jämförelse. I slutänden blir driftskostnaden 0kr per server, både i inköp och i skarp drift. Även vid hög belastning är strömförbrukningen exakt 0KW per timme. Även kostnader för kylning blir lägre, något som i traditionell serverdrift innebär höga kostnader. Vi har inte lyckats göra de nya virtuella servrarna helt temperaturneutrala men snart är vi där också säger företagets VD i livesändningen medan han mumsar på en tomat.

Platsbesparingen blir även den enorm, serverrummen kan användas till andra, bättre, saker som tex fritidsaktiviteter för de anställda; "Vi funderar på att starta mälardalens största ekologiska tomatplantage i våra serverhallar som kommer att bli helt utrymda när vi ersatt alla gamla fysiska och virtuella servrar med nästa generations virtaliseringsplattform".

Nu blir den stora utmaningen att migrera hela Internet till den nya plattformen, det ryktas redan om att compartment AB dragit igång ett utvecklingsprojekt för en sorts virtuell IP-version; VIP - helt virtuella IP-paket som inte kräver underliggande teknik som switchar, kablar eller ens servrar eftersom de inte existerar. "Vi ser oss som befriare, vi kommer befria folk från alla bilder på tomatsalsa och söta katter - inga måsten att vara med i sociala media eller liknande kommer att existera i framtiden när allt blir virtuellt utan vi kan återgå till att göra andra, verkliga saker som att odla tomater igen" säger compartment ABs VD och första ansvarig för jordbruksfrågor.

 

Nedan ser du en detaljerad planskiss på den nya virtualiseringsplattformen:

 

Annonsplatser:
co-location