Du är här: > > Nyheter > Anslut EJ era UPS:er via USB till era servrar - kan orsaka kernel panic

Anslut EJ era UPS:er via USB till era servrar - kan orsaka kernel panic

Övervakar ni era UPS:er via USB-kabel?

Kan vara risky och en rekommendation just nu är att byta till seriell-kabel, nätverkskabel eller att övervaka UPS:en över nätverket istället.

En bugg i antagligen åtminstone Debian (och därmed troligen Ubuntu mfl) och CentOS (och därmed troligen Red Hat, Fedora, Scientific mfl) visar att när kärnan i operativsystemet tror/tycker att en USB-enhet kopplas ifrån så kan det orsaka Kernel Panic, dvs hela servern fryser och du måste antingen fjärromstarta servern (om det är möjligt) eller (om det inte är möjligt) fysiskt trycka på reset-knappen. Helt klart ett väldigt obra scenario med andra ord!

Buggen verkar påverka NUT men eventuellt även APCUPSD och det är den server som övervakar UPS:en via USB som krashar.

 

Därför rekommenderar vi att man tills denna bugg är åtgärdad ansluter via seriellkabel (/dev/ttyS0) istället. Det finns flera bra guider på nätet kring hur man gör detta eller så anlitar man vår kunniga support så hjälper vi till.

 

Värt att notera är att en så enkel sak som att ladda om konfigurationen, dvs att tex NUT-demonen startas om, triggar buggen och orsakar krash. Det finns användare som upplevt problem med andra enheter som skrivare, möss osv. En extern USB-hubb med separat spänningsmatning verkar i vissa fall lösa problemet. Vi håller tummarna på att denna ganska irriterande bugg patchas mycket snart!

Annonsplatser:
co-location