Du är här: > > Viktiga punkter att tänka på > ...Brandväggen?!

...Brandväggen?!

Ni har köpt en server till kontoret från serverbutiken.com, fått den levererad och börjat packa upp servern.
Ni har kanske bestämt er för att inte slippa bygga upp egen kompetens genom att placera utrustningen hos compartment eller hyra tjänster utan kanske förlitar er på backup-support (second line support) från compartment och löser problem själva i första hand (first line support).
- men ni inser nu att ni har inte tänkt på alla "kring-frågor" som nätplanering / design av nätverket. ...och Brandväggen.

För det enkla nätverket kan man göra en indelning enligt nedan och behöver ett antal komponenter, tänk på att beställa dessa tillsammans med er server. Som bonus får ni prylar som passar ihop och en lägre fraktkostnad efterssom ni kan beställa hela lasset direkt från serverbutiken.com.

 

 • Server (en eller flera fysiska servrar som ska anslutas i ett nätverk, "LAN").
 • UPS (reservkraft) med god kapacitet för den eller de servers som ska anslutas.
  Ett tips är att inte snåla med reservkraft - belasta för lågt på varje UPS!
 • Switchar - alla servrar (och andra enheter som brandvägg, klientdatorer mm) måste kopplas ihop.
  Ett tips här är att bara använda snabba switchar och hellre får många än för få!
 • Brandvägg - hjärtat i hela nätverket. Med en Nidavellir -brandvägg får ni ett lättskött och säkert nätverk till ett bättre pris!
  Tips: Brandväggen måste ha rätt antal portar (interface) för er nätplan!
 • Sist men inte minst - kablage - köp TP-kabel på rulle eller köp färdiga längder från oss till ett bra pris och slipp stå i serverhallen utan passande sladdar!

Beställ alla komponenterna i listan ovan.
Ring en expert hos oss och rådgör om ni stöter på frågor eller bill ha tips för just ert nätverk.
Brandväggen (Nidavellir) viktigast av allt! - även om det såklart inte är möjligt att koppla ihop nätverket utan rätt antal switchar osv så är själva firewallen hjärtat. Här gäller det att vara smart - innan ni börjar att bygga på ett befitnltigt nätverk eller konstruerat ett nytt!
Ta tillfällett att rådgöra med en expert hos oss om allt inte känns 100% säkert - vi vet vad som fungerar och inte. Men framför allt - gör inte misstaget att betala för lite för brandväggen. Med dåliga brandväggar får du:

- Driftavbrott (efterssom hårdvaran är dimensionerad för små nätverk, typiskt hemma nätverk och inte håller för drift 24 timmar om dygnet. Det vanliga är att brandväggen börja "bete sig underligt", den blir seg, tappar paket och svarar inte alls långa stunder. Eller att den helt enkelt går sönder för att komponenterna i den är så billiga att det går att tillverka dem, distribuera dem, återförsälja dem för några femhundralappar.
En bra brandvägg bidrar till att öka driftsäkerheten för hela nätverket och alla dess funktioner och tjänster.

- Ökade kostnader efterssom produkten saknar funktioner som krävs och behöver kompletteras med fler brandväggar eller andra enheter som löser problem utanför brandväggen.
En bra brandvägg har de egenskaper och funktioner som krävs och gott om ledig kapacitet över vid hög belastning.
Efterssom det ständigt är en risk att "för billiga brandväggar" ska sluta fungera måste ni hela tiden ha en reservbrandvägg redo som backup. Detta kostar pengar. Dessutom måste ni lägga tid på att manuellt synkronisera inställningar och säkerhetskopiera brandväggen. Detta kostar tid. En "för billig brandvägg" leder snabbt till problem och kostnader som skenar iväg och kostar mer än dubbelt så mycket som det hade kostat att köpa en bra brandvägg från början.

- Förtroende (efterssom driftavbrott orsakar problem och irritation). Men en robust brandvägg ligger du steget före och kan låta nätverksteknikerna lägga tid på förebyggande insatser istället för att "springa runt och släcka bränder".

Gör inte heller misstaget att betala för mycket för din brandvägg.
Visst kan det kännas tryggt att kunna stoltsera med ett stort varumärke när chefen eller användarna ställer frågan om vilken brandvägg ni valt för att skydda affärshemligheter och affärskritiska applikationer eller stödsystem som är viktiga för företagets produktion?
MEN: fick ni det ni betalade för?
Så gott som alla stora brandväggar på marknaden idag har problem. Dels är man kvar i 1900-talets tankesätt kring produkten i sig. Dels har man lönsamhetsproblem vilket leder till att man försöker sälja abonnemang för att få intäkter som kanske egentligen går till att täta gamla ekonomiska hål i företaget. Kanske rent utav dåliga satsningar i kombination med finanskriser är allt som krävs för att slå omkull din brandväggstillverkare och är du då beroende av att få uppgraderingar eller certifieringar så är det dags att köpa ny brandvägg.
Missförstå oss inte, vi återförsäljer ett stort antal brandväggar och det finns olika situationer när olika proukter passar bättre eller sämre men generellt är det inte prisvärt att köpa en för dyr brandvägg, efterssom:

- Brandväggen blir för krånglig att administrera.
    Endast personal med specialistkompetens kan ens logga in i brandväggen.
- Brandväggen blir omöjlig att administrera
    Många produkter kräver att man använder tredjepartsmjukvaror som efter en tid blir omöjliga att installera.
- Brandväggen går ej att övervaka.
  &nsbp; Det är ett faktum att nästan ingen brandvägg ens erbjuder en grundläggande "rapport-funktion" så att du ser vad som händer på nätverket.

Återstår gör endast Nidavellir - brandväggen som till ett bättre pris ger dig högre driftsäkerhet med garantier.
Dessutom går den att administrera på ett enkelt sätt, och:

 • Det går att få support.
 • Det går att övervaka brandväggen.
 • Det går att få lastdelning med "fail over". I realtid.
 • Det är enkelt att få rapporter och statistik. På alla funktioner, exempelvis blockerade intrångsförsök.
 • Det går att prioritera trafik och se hur dessa prioriteringar fungerar i praktiken. I realtid.
      Exempelvis kanske du vill att server X ska få 25% av bandbredden medan Server Y ska få minst 5% osv.

Läs historien bakom Nidavellir här

Du beställer Nidavellir i vår webshop.

Annonsplatser:
co-location